Po długim weekendzie majowym zmęczeni, albo jak kto woli – wyczerpani odpoczywaniem, postanowiliśmy pokazać Wam trochę inne spojrzenie na kwiaty. Niektórzy uważają już sezon fiołkowy za zakończony, ale my, tak zwanym “rzutem na taśmę” chcemy pokazać Wam pewien pomysł z ich użyciem.
Będą to rożki kokosowe z bitą śmietaną!
Pomysł na ich zrobienie zaczerpnęliśmy z bloga Agnieszki – Every Cake You Bake:
“Rożki zrobiłam z ciasta na francuskie płatki “tuiles”. Są niesamowicie kruche i delikatne, a ich pieczenie to niemal zawody w zwijaniu rożków na czas – trzeba to robić błyskawicznie i na gorąco, bo zastygają i kruszeją momentalnie. Dlatego najlepiej piec je partiami, nie więcej niż 4-5 na raz lub zwijać na cztery ręce w jakimś sympatycznym towarzystwie. Trzeba pamiętać też, że rożki nadziewa się śmietaną tuż przed podaniem. Lepiej nie robić tego wcześniej, bo na pewno rozmokną i stracą swoją rozkoszną kruchość. Za to same rożki można upiec z wyprzedzeniem i przechowywać w zamkniętym pudełku.”
Na szczęście też, fiołki dobrze przechowują się w lodówce i takim sposobem można trochę przedłużyć ich żywot. Oto co nam będzie potrzebne:
Rożki kokosowe z bitą śmietaną i fiołkami
- płatki kokosowe
- 3 białka
- 80 g wiórków kokosowych
- 100 g drobnego cukru
- 70 g stopionego masła
- 20 g mąki
- szklanka śmietanki kremowej 30%
- 2 łyżki cukru pudru
- 2 łyżki płatków fiołka
- garść świeżych kwiatów fiołka
- cukier fiołkowy
Teraz szybka instrukcja…
- Rozgrzać piekarnik do 190 stopni. Blachy do pieczenia nasmarować masłem lub wyłożyć papierem do pieczenia (na papierze można narysować ołówkiem kółka takiej samej wielkości jako szablon).
- Białka lekko roztrzepać widelcem. Dodać wiórki kokosowe, cukier, mąkę i ostudzone, stopione masło. Wszystko dokładnie wymieszać.
- Na przygotowanej blasze rozsmarować bardzo cienką warstwę ciasta o kształcie kółek (o średnicy mniej więcej 10 cm). Wstawić do piekarnika i piec około 5 minut, aż płatki lekko się zarumienią. Gorące zdejmować delikatnie z blachy i natychmiast zwijać w rożki (najlepiej pomagać sobie w tym butelką lub małym słoiczkiem. Za jednym razem piec po kilka płatków do wyczerpania ciasta.
- Upieczone rożki można przechowywać w zamkniętym pojemniku do tygodnia.
- Schłodzoną śmietankę ubić na sztywno z cukrem pudrem. Dodać płatki fiołka i delikatnie wymieszać.
- Rożki nadziewać fiołkową śmietaną tuż przed podaniem. Ozdobić świeżymi fiołkami i cukrem fiołkowym.
Jak Wam się podoba pomysł na ciasto z fiołkami? Będzie nim można częstować klientów zamawiających dekoracje komunijne, a nawet ślubne 🙂 Smacznego, a więcej pomysłów na wypieki z fiołkami znajdziecie na Every Cake You Bake.