Nadchodzi piękny czas adwentu, kiedy gwiazdy betlejemskie i jabłka pojawiają się jako dekoracje. W większości domów owoce są zawsze pod ręką i z powodzeniem można je wykorzystać do przygotowania świeczników lub osłonek. Nie są trwałe, ale mają wiele uroku! Wykonanie takiej dekoracji jest dziecinnie proste i dlatego idealnie nadaje się do wspólnego przygotowania przez całą rodzinę.
Do wykonania dekoracji na 1. dzień adwentu potrzebne są dwa czerwone jabłka, gwiazda betlejemska, taca, gałązka drzewa iglastego, prosta świeczka, cukier puder, dwie fiolki na pojedynczy kwiat, drylownica do jabłek, sznurek, nożyce i foremki do pieczenia.
Krok 1: Najpierw usuwamy gniazda nasienne jabłek.
Krok 2: Z boku na jabłku wycinamy serduszka przy pomocy foremki.
Krok 3: Świeży miąższ posypujemy cukrem pudrem. Jak cukier trochę się rozpuści, powstanie efekt lukru.
Krok 4: W miejsce gniazda nasiennego wkładamy fiolkę na pojedynczy kwiat.
Krok 5: W jedno z jabłek wkładamy świeczkę i ozdabiamy gałązką jodły, którą należy przywiązać sznurkiem. Drugą fiolkę wypełniamy wodą i wkładamy do niej ciętą gwiazdę betlejemską.
Poprawny sposób cięcia
Aby cięte poinsecje pozostały jak najdłużej świeże, należy zaraz po przycięciu zahamować wyciek mlecznego płynu z łodygi. W tym celu koniec ściętej pod kątem łodygi należy włożyć najpierw na około pięć sekund do wody o temperaturze około 60 stopni Celsjusza, a następnie zanurzyć w zimnej wodzie. Po takim zabiegu kolorowe przylistki włożone do fiolki z wodą zachowają świeżość aż do dwóch tygodni.
Wbrew obiegowej opinii, mleczny płyn naszej rodzimej gwiazdy betlejemskiej nie jest szkodliwy dla ludzi.