Japoński kucharz

27/01/2012

Łączy ludzi i kwiaty, głowy mężczyzn i kobiet z roślinami, owocami i warzywami. Czaruje pięknem kształtów, kolorów i wzorów ukrytych w naturalnych materiałach, jakie daje nam przyroda. Jego prace są harmonijne i ekstrawaganckie, to dzieła sztuki, czysta poezja. Kto to taki? Pewien kucharz.

Takaya Hanayuishi urodził się w 1975 roku. Ten japoński artysta kształcił się w kierunku gastronomii i rozpoczął karierę jako szef kuchni. Szybko odkrył, że piękno świeżych warzyw i owoców warto wykorzystać do tworzenia nakryć głowy. W 2004 roku porzucił branżę kulinarną i rozpoczął swoją florystyczną przygodę, którą kontynuuje do dziś zdobywając coraz szersze uznanie na całym świecie.

O kunszcie artysty świadczą nie tylko walory estetyczne, ale również sposób w jaki pracuje. Takaya tworzy swoje dzieła “na żywo”. Kompozycja powstaje na głowie modelki lub modela bez przygotowanych wcześniej elementów czy koncepcji. Zgodnie ze swoją filozofią Takaya jest tym, który łączy ze sobą rośliny i człowieka, podobnie jak florysta wiąże kwiaty w jeden bukiet. Dlatego każda jego praca to dzieło unikalne, które opowiada historie osoby, miejsca i zdarzenia zebrane w spójną i harmonijną całość.

Większość klientów florysty to panny młode, które poszukują ekstrawaganckich pomysłów na swój ślub. Pomysły Takayego zostały również docenione przez szersze grono odbiorców. Jego prace pojawiają się w teledyskach, pokazach mody, imprezach okolicznościowych, reklamach i filmach.

źródło: http://takaya.boo.jp/

O autorze

Forum Kwiatowe

Dostarczamy treści dla florystów, właścicieli kwiaciarń i freelancerów. Masz coś do powiedzenia o florystyce i chcesz się tym podzielić z innymi miłośnikami kwiatów? Dowiedz się jak dołączyć do grona autorów. O autorach forumkwiatowe.pl