Owoce borówki czarnej znajdują zastosowanie w gospodarstwie domowym do wyrobu soków, dżemów i kompotów. Surowe i mrożone z cukrem stanowią doskonały farsz do pierogów, naleśników i lodów. W przemyśle spożywczym służą do podbarwiania win i do wyrobu czerwonego barwnika spożywczego. Niegdyś owoce i liście stosowane były do farbowania wełny, bawełny, jedwabiu i papieru na czerwono lub fioletowo.
Borówka czarna
(Vaccinium myrtillus L.)
Rodzina: wrzosowate – Ericaceae
Nazwy ludowe i zwyczajowe
Borówka czernica, czernica, czarna jagoda, jagodzina, borowina.
Opis
Nazwa łacińska wywodzi się od łacińskiego słowa vaccae – jagoda, myrtillus dodano do nazwy w XVI wieku ze względu na podobieństwo jagód i liści do mirtu.
Jest to krzewinka, chamefit tworząca kępy i zwarte łany, o łodygach kanciastych, sztywnych, zielonych lub czerwonawych, gęsto rozgałęzionych, osiągająca wysokość 15-60 cm. Wykształca drobne liście, naprzemianległe, jajowate o brzegach drobno piłkowanych, żywo zielone, opadające jesienią. Kwiaty wyrastające pojedynczo z kątów liści są drobne, dzbanuszkowate, koloru zielonkawego lub różowego. Kwitnie w kwietniu lub maju, najobficiej w wieku 5-8 lat. Pojedyncze osobniki żyją nawet do 30 lat. Owocem jest soczysta jagoda o ciemnogranatowej skórce z woskowym nalotem. Pierwsze jagody dojrzewają w czerwcu.
Gatunek podobny
Borówka bagienna (pijanica) – Vaccinium uliginosum L.
Występowanie
Występuje prawie w całej Europie (na południu kontynentu tylko w górach), północnej Azji oraz zachodniej części Ameryki Północnej. Rośnie na ubogich i kwaśnych glebach piaszczystych, ale dość wilgotnych. Dobrze znosi półcień. Najlepiej rozwija się w borach sosnowych, sosnowo świerkowych i mieszanych. W czasie ostrych zim młode pędy borówki czarnej często wymarzają, a późne przymrozki znacznie ograniczają jej owocowanie.
Pozyskiwanie surowca
Surowcem zielarskim jest owoc i liście. Owoce należy zbierać ręcznie do lekkich płaskich koszyków. Nie powinno zbierać się borówek specjalnymi grzebieniami, co jest często praktykowane, bo krzewinki są kaleczone i niszczone. Zaraz po zbiorze owoce należy suszyć w suszarni, początkowo w temperaturze 30oC, stopniowo podwyższając ją do 60oC, natomiast unikać suszenia na słońcu. Wysuszone owoce powinny zachować czarną barwę, nie mogą być przypalone, ani zbrylone.
Liście należy zbierać pod koniec owocowania borówki, osmykując je z obficie ulistnionych gałązek w taki sposób, aby z roślin nie zerwać wszystkich liści. Można je suszyć w warunkach naturalnych, w cienkiej warstwie, w miejscach zadaszonych i przewiewnych. Po wysuszeniu powinny być zielone, nie pokruszone i bez domieszki innych części rośliny. 1 kg suszu uzyskuje się z 4 kg świeżych liści i 7,5 kg świeżych owoców.
Skład chemiczny
Owoce: witaminy C, A, D z grupy B i rutyna (witamina P), pektyny, garbniki, karotenoidy, flawonoidy, barwniki anto-cyjanowe na czele z myrtylliną, arbutyna, kwasy organiczne, sole mineralne żelaza, manganu, potasu, litu i molibdenu.
Liście: chlorofil, karotenoidy, flawonoidy, triterpeny, garbniki, kwasy organiczne, arbutyna, inozyt (substancja regulująca poziom cukru we krwi), sole mineralne, zwłaszcza manganu.
Zastosowanie
Owoce: świeże działają rozwalniająco na przewód pokarmowy. Napary i wyciągi z suszonych jagód są skutecznym środkiem przeciwbiegunkowym, przeciwbakteryjnym, stosowane również w zatruciach pokarmowych, działają przeciwzapalnie i przeciwkrwotocznie oraz mają wpływ na ostrość widzenia, zwłaszcza o zmierzchu. Odtruwają organizm z metali ciężkich np. rtęci. Zapobiegają szybkiemu zmęczeniu oczu podczas pracy przy komputerze, pieczeniu i uszkodzeniu siatkówki przez szkodliwe działanie promieniowania UV.
Liście: mają działanie łagodnie zapierające i przeciwbakteryjne, obniżają poziom cukru we krwi, są moczopędne oraz pomocne w leczeniu nieżytów górnych dróg oddechowych.
Owoce borówki czarnej znajdują też zastosowanie w gospodarstwie domowym do wyrobu soków, dżemów i kompotów. Surowe i mrożone z cukrem stanowią doskonały farsz do pierogów, naleśników i lodów. W przemyśle spożywczym służą do podbarwiania win i do wyrobu czerwonego barwnika spożywczego. Niegdyś owoce i liście stosowane były do farbowania wełny, bawełny, jedwabiu i papieru na czerwono lub fioletowo.
Przepisy
Odwar
3 łyżki suszonych jagód zalać 1/2 l wody, ogrzewać do zagotowania, a następnie gotować 10 min., pić 1/2 filiżanki 2-3 razy dziennie. Lek przeciwbiegunkowy dla dzieci.
Nalewka
2-3 garście świeżych zmiażdżonych owoców zalać w szczelnym słoiku 1 1/2 szklanki czystej, mocnej wódki. Nalewkę można stosować przez kilka lat. Jedną łyżeczkę nalewki po rozcieńczeniu w niewielkiej ilości przegotowanej wody pić 3 razy dziennie przy zatruciach pokarmowych.
Informacje przygotowane przez zespół pracowników URz w ramach projektu „Traditional and wild” realizowanego przez Stowarzyszenie Pro Carpathia w Rzeszowie, współfinansowanego ze środków EFRR.