W minioną niedzielę zorganizowaliśmy nasze pierwsze warsztaty florystyczno – kulinarne pt. “Wokół Barwy”. To był niesamowity dzień! Wesoły, energetyczny, pełen wrażeń estetycznych i oczywiście smakowych. Od początku do samego końca nasza grupa była pełna zapału do kolejnych wyzwań i nie tracąc entuzjazmu tworzyła kolejne kolorowe kompozycje – najpierw kwiatowe, potem kulinarne.
Pierwsza część dnia upłynęła nam na zajęciach florystycznych, które prowadziła Agnieszka Stój z Małopolskiego Centrum Edukacji Florystycznej w Krakowie. Tematem warsztatów była barwa – to na niej uczestnicy mieli się skoncentrować tworząc swoje piękne bukiety oraz późniejszą kompozycję na stół. Przybliżenie tematyki warsztatów wymagało teoretycznego wprowadzenia, które odbyło się na początku podczas mini-wykładu. Zapoznano nas między innymi z nowoczesnym systemem kolorów NCS zaprezentowanym ostatnio przez niemiecką florystkę Gabriele Kubo. Potem każdy już samodzielnie analizował swój ulubiony kolor i dobierał pasujące kwiaty i materiał roślinny, który miał posłużyć do wykonania bukietu – wszystko oczywiście pod czujnym okiem Agnieszki. Warto wspomnieć, że w grupie były też osoby, które miały po raz pierwszy do czynienia z techniką skrętoległą i trzeba przyznać, że bardzo fajnie poradziły sobie z wykonaniem zadania. Po bukietach przyszła pora na pracę grupową, podczas której przećwiczyliśmy przejścia kolorów. W efekcie mieliśmy gotową dekorację na stół, przy którym mogliśmy już zasiąść do wspólnego posiłku. Ten jednak należało jeszcze przygotować!
Kulinarną część warsztatów prowadził Maciej Kopczyński z Kulinarnych Kreacji (Kraków). W naszym zaplanowanym menu znalazła się przystawka, danie główne i deser, były to:
- Chrupiące naleśniki z ciasta filo i koziego sera podane na soczystych sałatach z sosem orzechowym
- Filet z łososia marynowany w pesto z rukoli, makaron tagliatelle
- Torcik z serka mascarpone, pomarańczy, orzechami w karmelu i sosem kokosowym
Wspólne gotowanie ma wiele zalet. Wszystkie dania przygotowaliśmy sprawnie i szybko, a w trakcie pracy panowała bardzo fajna i wesoła atmosfera. Poznaliśmy kilka oryginalnych przepisów, zrobiliśmy własnoręcznie makaron w wersji naturalnej oraz barwionej na czarno (kałamarnica), dowiedzieliśmy się co to jest ciasto filo oraz jak filetować łososia. Maciek co chwilę dawał nam praktyczne rady i udzielał fachowych informacji, które z pewnością niejeden uczestnik wykorzysta gotując już w swojej kuchni. Co najważniejsze wszystkie składniki, jak np. kandyzowana skórka pomarańczowa wykonaliśmy samodzielnie, dzięki czemu mogliśmy mieć pewność, że przygotowane potrawy będą najwyższej jakości. Dzień zakończyliśmy wspólnie przy pięknie udekorowanym stole zajadając ze smakiem wspaniały własnoręcznie przygotowany posiłek.
Na zakończenie każdy uczestnik otrzymał certyfikat uczestnictwa i torebkę z prezentami od ForumKwiatowe.pl oraz firmy Chrysal.
Kuchnia i kwiaty to doskonałe połączenie – przetestowaliśmy i wiemy to. Jeśli do tego zbierze się grupa sympatycznych ludzi pełnych twórczego zapału, to można być pewnym wielu ekscytujących chwil. Mam nadzieję, że wasz ostatni weekend był równie emocjonujący, a jeśli nie, to zapraszamy na kolejne warsztaty już po wakacjach!
Na koniec pragnę podziękować wszystkim wspaniałym uczestnikom, którzy przybyli z różnych zakątków Polski za wspólnie spędzony czas i pozytywne nastawienie, które ze sobą przywieźliście. Dziękuję także firmie VHV Flowers and Greens – naszemu dostawcy kwiatów, za wsparcie w realizacji tego przedsięwzięcia