Lipa (fot. M. Draganik)
Lipa drobnolistna
(Tilia cordata Mili.)
Lipa szerokolistna
(Tilia platyphyllos Scop.)
Rodzina: lipowate – Tiliaceae
Nazwy ludowe i zwyczajowe
Lipinka.
Opis
Obydwa gatunki lipy to wysokie, rozłożyste drzewa liściaste, których pnie osiągają obwód kilku metrów. Mają ciemną korę. Ich kwiaty są białawo-żółtawe, o licznych pręcikach, wonne, miododajne, zebrane w kwiatostany o kształcie baldaszka. Szypułka dźwigająca cały kwiatostan jest zrośnięta do połowy długości z cienką, błoniastą, jasnozieloną, języczkowatą podsadką kwiatową, która stanowi później aparat lotny do rozsiewania owocostanów. Lipa drobnolistna ma liście okrągławo-sercowate, zaostrzone, spodem sinawe; kwiatostan składa się z 5-11 kwiatów. Lipa szerokolistna jest zwykle wyższym drzewem (do 40 m), ma większe liście, spodem zielone, lśniące. Jej kwiatostany składają się z 2-5 kwiatów i kwitnie o dwa tygodnie wcześniej niż lipa drobnolistna. Lipy kwitną od czerwca do lipca. Owocem jest jednonasienny orzeszek o kształcie odwrotnie jajowatym, długości do 8 mm.
Gatunek podobny
Lipa srebrzysta – Tilia tomentosa Moench, lipa pośrednia (holenderska) – Tilia x vulgaris Hayne.
Występowanie
Lipa występuje dziko w lasach liściastych. Jest też rozpowszechniona w parkach, przy drogach, kościołach i dworach, na cmentarzach oraz przy domostwach. W parkach bywa często wysadzana lipa srebrzysta o kwiatach z odurzającym zapachem, których nie zbiera się na surowiec zielarski.
Pozyskiwanie surowca
Surowcem zielarskim jest kwiatostan lipy. Zbiera się całe kwiatostany wraz z podsadką kwiatową. Zbiór rozpoczyna się w tym czasie, gdy większość kwiatostanów jest rozwinięta. Nie można zbierać kwiatów przekwitłych. Przed przystąpieniem do zbioru należy uzyskać zgodę odpowiedniej instytucji na zbiór (np. zarządu dróg, urzędów gminy, właścicieli drzew). Zbiór powinien być tak prowadzony, aby nie niszczyć drzew. Zrywa się kwiatostany w dni pogodne i po obeschnięciu rosy, po czym układa luźno w koszyku. Nie można pozyskiwać kwiatów z drzew rosnących przy ruchliwych szosach, ulicach miast itp. ze względu na zanieczyszczenie roślin związkami ołowiu. Kwiatostany lipy dobrze wysychają w warunkach naturalnych. Rozkłada się je do suszenia cienką warstwą w miejscach zacienionych i przewiewnych. Po wysuszeniu powinny mieć barwę żółtobiaławą (podsadki jasnozieloną). Zebrany surowiec nie może zawierać kwiatów przekwitłych, owoców oraz pod-sadek z plamami.
Skład chemiczny
Flawonoidy, olejek eteryczny, znaczna ilość (do 50%) węglowodorów (alkanów), związki śluzowe, kwasy organiczne, fitosterole, trójterpeny, nieco garbników i sole mineralne.
Zastosowanie
Napary z kwiatów lipy stosuje się jako pomocniczy łagodny środek napotny w stanach gorączkowych w niektórych chorobach zakaźnych, jak angina, grypa, zapalenie gardła, oskrzeli i tzw. choroba z przeziębienia. Napary z lipy służą również jako lek uspokajający w nadmiernej pobudliwości nerwowej, zwłaszcza u młodzieży i osób starszych. Napar z kwiatów lipy podaje się także w łagodnych zaburzeniach trawiennych i metabolicznych oraz w miażdżycy.
Przepisy
Napar
1 1/2 łyżki kwiatów zalać 2 szklankami wody wrzącej i naparzać 15 min. pod przykryciem. Odstawić na 10 min. i przecedzić. Pić po 1/2 szklanki 3 razy dziennie po jedzeniu jako środek napotny. Nadaje się także do użytku zewnętrznego.
Zioła napotne
Zmieszać równe ilości kwiatów lipy, kwiatów bzu czarnego i owoców berberysu (lub kłączy perzu). Zalać 2 łyżki ziół 2 szklankami wrzącej wody i postawić pod przykryciem na parze na 20 min. Odstawić na 10 min. i przecedzić. Dodać 2 łyżki syropu malinowego (lub kieliszek rumu dla dorosłych) i wypić gorące wieczorem przed snem.
Zioła uspokajające
Zmieszać po 20 g kwiatów lipy, korzeni kozłka i liści melisy. Łyżkę mieszanki zalać 1 szklanką wody wrzącej i naparzać pod przykryciem 15 min. Odstawić na 10 min. i przecedzić. Pić 1/3 szklanki 3 razy dziennie po posiłkach w stanach pobudzenia nerwowego.
Węgiel drzewny z lipy
Przyjmować 1/2 łyżeczki proszku w mleku lub wodzie albo 3-5 tabletek 3-4 razy dziennie w biegunce, zatruciach pokarmowych, nadkwaśności i dolegliwościach żołądkowych. Proszek z dodatkiem sproszkowanych liści szałwii służy także do czyszczenia zębów.
Informacje przygotowane przez zespół pracowników URz w ramach projektu „Traditional and wild” realizowanego przez Stowarzyszenie Pro Carpathia w Rzeszowie, współfinansowanego ze środków EFRR.